Кошница

Кошницата е празна!
Виж кошницата

Меню

Търсене

Затвори
Loading ...

Реставрация

Етап 1. Реставрация на частите.
Първата работа след цялостното разглобяване е да се изследват, ремонтират и реставрират до техното оригинално състояние всички части, които са трудни за намиране, не се произвеждат повече или са скъпи за купуване. Нашия стремеж е да ги реставрираме като нови.

Етап 2. Предно окачване.
Предното окачване и предния мост трябва внимателно да се прегледат, тъй като са решаващи за безопасността на колата. Всички износени части трябва да се сменят и регулират съгласно фабричните толеранси. Всички трябва да се сменят и болтовете да се затегнат, както е предписано в сервизното ръководство.

Етап 3. Задно окачване и скоростна кутия.
Задното окачване обикновено изисква смяна на уплътнения, по-рядко – лагери, както и проверка и подмяна на амортисьорите и гумените лагери на торсионите. Обикновено скоростната кутия на VW е в добро състояние, така че само маслото трябва да се смени. Стандартните скоростни кутии рядко са за ремонт, тъй като са преоразмерени. Те спокойно могат да работят с двигатели до 150 к.с., но стандартния VW двигател на костенурка е максимум 50 к.с.

Етап 4. Двигател.
Двигателя на VW – въздушно охлаждане, обратно на скоростната кутия рядко е в добро състояние поради липса на поддръжка, възраст, корозия или просто висок пробег. Добрата новина е, че той се поддава на ремонт и оригинални части или висококачествени репродукции могат да Ви бъдат доставени от нас. Качествено отремонтирания VW "въздухар" може да служи дълго време. Не са рядко случайте, когато някои мотори 30 к.с. служат повече от 300 000 км.

Етап 5. Шаси.
Шасито на VW е един инженерен шедьовър. То носи цялото тегло на колата – преден мост, скоростна кутия и двигател. След дълги години служба, повредите са нещо очаквано. Обикновено главата и дъната са за смяна. Ние имаме източници за добри части втора ръка, както и висококачествени репродукции с което ви гарантираме, че шасито няма да ви е проблем повече. Още повече, че с нашите съвременни грундове можем да ви дадем и 10 годишна гаранция срещу ръжда.

Етап 6. Сглобяване на колата.
Най-накрая, когато всичко е реставрирано с високо качество идва време колата да бъде сглобена. Нормално на този етап ви се струпва много хаос и стрес. Не и при нас. Нашия посветен тим от VW специалисти може да го направи професионално без всякакъв проблем, съчетавайки високото качество с вашия времеви график. Всички специализирани инструменти от една страна и умения от друга са налице при нас.

Етап 7. Реставрация на електро инсталацията.
Електрическата инсталация на "костенурката" и на буса не са нещо много сложно.Въпреки това, има някои специфични изисквания през този етап. Нашата цел е да реставрираме колкото е възможно повече оригинални елементи и възли от вашата кола, запазвайки оригиналната „патина” където е възможно, но без компромиси със сигурността.

Етап 8. Тест драйв.
И накрая – тест драйв. And in the end – the test drive! Задължително е да се направят минимум 10 до 20 км с новореставрираната кола за да се "излекуват" така наречените "детски болести" или някои пропуски по време на реставрацията. След това колата е готова за шоу. Ние сме честни с нашите клиенти и ги инструктираме да бъдат внимателни през този първи месец на управляване на тяхната любима кола. "Детските болести" трябва да бъдат "излекувани" през този период – безплатно, разбира се. Това е наша отговорност и задължение.